2013. november 21., csütörtök

Belháború a szolnoki MSZP-ben? (képek)

Nem sikerült döntést hoznia tegnap szocialisták országos elnökségének a párt szolnoki polgármester-jelöltjéről. Szolnokon Radócz Zoltán és Csák László közül fogják kiválasztani a jelöltet – közölte tegnap este a szocialisták országos vezetősége. Blogunk információ szerint a kudarc mögött a szolnoki szocialisták belháborúja állhat.

Tegnap hivatalosan is megnevezte főpolgármester-jelöltjét és többek között veszprémi, salgótarjáni és miskolci polgármester-jelöltjét is az MSZP. Mesterházy Attila elmondta: az elnökségnek a megyei jogú városoknál van beleszólása abba, hogy ki induljon, és mindössze azt a határidőt szabták, hogy a helyi szervezetek az év végéig mindenhol nevezzék meg jelöltjüket. Szolnok ügyében azonban elszólhatta magát a szocialisták ifjú elnöke, így rávilágított Radócz Zoltán és Csák László szolnoki harcaira.

A Kismoszkva információ szerint Csák László, a párt szolnoki elnöke és Radócz Zoltán korábbi alpolgármester egymásnak feszültek a jelöltség elnyeréséért. Csák László mögött felsorakozott az MSZP még megmaradt, szinte csak idősekből álló szolnoki tagságának jelentős része és Bozsányi István, korábbi szocialista önkormányzati képviselő. A Csák-pártiak egyúttal folyamatosan követelik a Gyurcsány-párttal való megegyezést is. A pártelnökkel és Bozsányival szemben Radócz Zoltán és Györfi Mihály alkotta „fiatalok” szövetsége alakult ki. Utóbbiak kategorikusan elutasítják a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval való együttműködést.

Györfi egyébként a szocialisták csekély taglétszámmal rendelkező ifjúsági társszervezetének helyi vezetője is, így jó kapcsolatokat ápol az MSZP fővárosi ifjú titánjaival. Információink szerint komoly szerepe volt abban, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori államtitkára, Iváncsik Imre egyáltalán felkerülhetett az országos lista távoli, 39. helyére és a párt jelöltjévé válhatott Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületében.

A szolnoki MSZP „fiataljainak” környezetéből származó információink szerint Csák László és Bozsányi István iránti bizalom már korábban megingott, hiszen Csák és Bozsányi kísérletet tett a Demokratikus Koalíció szolnoki szervezetének megalakítására. A lépés a szolnoki idős szocialisták között óriási támogatottsággal bírt, de Iváncsik Imre figyelmeztette Bozsányit és Csákot, hogy lépésükkel elesnek a jól fizető bizottsági és felügyelőbizottsági helyektől, továbbá Csák fia nem dolgozhat tovább az MSZP budapesti székházában. A következő időszakban Györfi Mihály és Radócz Zoltán olyannyira háttérbe szorították Csákot, hogy a pártelnök még Iváncsik kampánystábjában sem kapott helyet. Iváncsik Imre úgy rendelkezett, hogy a Szolnoktól délre eső területek ügyeit Györfire, a Szolnoktól északra eső területek ügyeit pedig Radócz Zoltánra bízza.

Éljen Gyurcsány, éljen a Párt?
Iváncsik Imre döntése logikusnak tekinthető, hiszen Csák László nevéhez jelentős botrányok és egy puccs is köthető. Emlékezetes, hogy Csák 2006-ban a mai helyzethez hasonlóan maga mellé állította a szocialisták szolnoki tagságát és a hivatali idejét töltő Botka Lajosnéval szemben a liberális, Gyurcsányhoz közel álló Vass Lajost választották polgármester-jelöltnek. Vass Lajos csúfos választási vereséget szenvedett, bukása után Budapesten, az Operaházban került elrejtésre. A "fantomot" 2010-ben azonnali hatállyal mentette fel az illetékes miniszter a főigazgatói tisztségből. 2012-ben pedig különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt indítottak nyomozást az Operaházban történetek miatt.

Csák pályafutásának másik emlékezetes botránya a 2006-os országgyűlési választásokra nyúlik vissza. Ekkor tévések buktatták le a szolnoki szocialistákat, amikor éppen másolatokat készítettek az általuk begyűjtött kopogtatócédulákról, a személyes adatokat pedig számítógépeken tárolták. Ezzel a húzásukkal kellemetlen helyzetbe hozták az MSZP akkori elnökét, Hiller Istvánt is, aki később kínos magyarázkodásra kényszerült a választási csalás miatti vádakkal szemben.

Radócz elvtárs Dubaiban.
Azonban Radócz Zoltán életútja sem makulátlan. 2006-ban nagy port kavart, amikor Veres János szocialista pénzügyminiszter arról beszélt, hogy azért kell a szocialistákra szavazni, mert ellenkező esetben a települések nem kapnak támogatást. Lamperth Mónika belügyminiszter pedig azzal nyugtatta az MSZP-s választmányi tagokat, hogy megoldják a pénzelosztást. Hamarosan ki is derült, hogy a kistérségi hálózatok megbízottjai számos helyen szorosan kötődnek az MSZP-hez. Emlékezetes, hogy fagylaltkészítésre specializálódott volt szocialista polgármester cége is működtethetett ekkoriban vidékfejlesztési irodát, ahogy Radócz Zoltán is ezen a területen vált aktívvá. (Az országosan 167 iroda működése évente egységenként hozzávetőlegesen 6 millió forintjába kerül az uniós, illetve a hazai adófizetőknek.)


Radócz legemlékezetesebb húzása azonban a „túl a sövényen” eset volt. Az egykori szocialista alpolgármestert bilincsben vitték el a rendőrök 2008 nyarán, miután a szolnoki Véső úton meglehetősen ittas állapotban borult oldalára autójával. Radócz később megígérte, a jövőben rendesen fog viselkedni, nem ül többet részegen a volán mögé.

Ha a bajai videóhamisítási botrányba kis híján belebukott, majd gyámság alá helyezett Mesterházy Attila szavainak hitelt adhatunk, akkor az év végéig kiderül, hogy a két úr közül kit tartanak hiteles, a város vezetésére alkalmas jelöltnek a szocialisták.

https://www.facebook.com/kismoszkva

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése